Para w kuchni

Osoby, które starają się jeść zdrowo, wiedzą, że ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też w jaki sposób przyrządzamy potrawy. Dania, które z pozoru wyglądają tak samo, mogą się różnić między sobą kalorycznością, a także wartością odżywczą. Smakosze drobiu mogą kurczaka usmażyć na niezdrowym tłuszczu, albo przyrządzić go na parze.

Gotowanie na parze ma wiele zalet i staje się coraz popularniejsze, a także łatwiejsze. Producenci kuchennego sprzętu, zorientowali się, że moda na zdrowe odżywianie się jest nieprzemijająca i piekarniki czy kuchenki mikrofalowe wyposażają w funkcję gotowania na parze. To najprostszy sposób na wyeliminowanie nadmiaru tłuszczu z potraw, bez rezygnowania z ich smaku. Przyrządzane na parze warzywa czy drób są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim przynoszą wiele korzyści – nie tylko dla naszego zdrowia. Gotując na parze oszczędzamy także czas, bo jest to metoda, która nie wymaga wielu przygotowań, a para sprawia, że potrawa szybko jest gotowa do spożycia. W ten sposób oszczędzamy także energię i wodę, której potrzebujemy tylko niewielką ilość. Niektóre sposoby przyrządzania potraw przyczyniają się do tego, że składniki tracą swoje wartości odżywcze – w przypadku gotowania na parze warzywa nie są pozbawiane witamin. Dzieje się tak dlatego, że potrawy są gotowane w niższej temperaturze niż podczas pieczenia czy smażenia. Składniki potrawy zachowują także swój kształt, jak również nie tracą kolorów, wyglądają więc bardziej apetycznie.

Gotujmy na parze!

About Jagna Ariadna