Desery to ważna część naszego życia. Dzięki nim jesteśmy w stanie umilić sobie chwilę oraz zyskać dobry nastrój. Jednak do których deserów możemy zastosować kawę? Zobaczmy.
Kawowe torty
Torty to nieodłączny element urodzin, chrzcin, wesel oraz wielu innych ważnych dla nas okazji. Dzięki nim możemy nie tylko smacznie zjeść, ale również zyskać piękny element dekoracyjny na naszym stole. Tradycyjne zdmuchnięcie świeczki to obowiązkowy punkt każdej uroczystości. Kawowy smak w tortach to bardzo często wybierany wariant. Pasuje on między innymi do czekolady, śmietanki oraz wanilii. Kawę możemy dodać zarówno do kremu jak i polewy, czy też biszkoptu. Wystarczy zastosować kilka łyżeczek między innymi kawy rozpuszczalnej crema gold, która doskonale łączy się z produktami mlecznymi dając posmak caffe latte.
Torty kawowe powinny być przez nas wykonywane co najmniej dzień przed uroczystością. Dzięki temu smak lepiej wniknie w inne dodatki i trwale się połączy. Aby wykonać prosty kawowy biszkopt potrzebujemy 4 jajek, 80 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru pudru, 50 gramów mąki ziemniaczanej oraz 50 mililitrów zaparzonej kawy.
Przygotowanie rozpocznijmy od zaparzenia kawy. Wystarczą 3 łyżki rozpuszczalnej kawy crema gold. Napar zostawiamy do przestudzenia. Następnie białka oraz żółtka jajek oddzielamy od siebie oraz z białek ubijamy pianę. Przed miksowaniem należy dodać do nich szczypty soli. Następnie do prawie ubitej masy dodajemy żółtka oraz zaparzoną kawę. Róbmy to stopniowo tak, aby piana nie opadła. Do masy dodajemy pozostałą część składników oraz za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie całość mieszamy. Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, aby nigdy nie kroić gorący biszkopt. Po upieczeniu należy odstawić go do całkowitego ostygnięcia.
Kawowa beza
Beza kawowa to deser, który ma wielu swoich wiernych miłośników. Jednak na samo słowo beza niektórzy tracą zapał do tego, aby wykonać ją samodzielnie w domu. Jest to jednak deser, który możemy wykonać bez większych problemów. Wystarczy kierować się krok po kroku przepisem a nasza beza będzie pulchna oraz dobrze wysuszona.
Bezę kawową możemy wykonać zarówno w formie tradycyjnego okręgu lub jako kawowo-bezowe ciasteczka, które później posłużą nam do innych deserów.
Wszystko czego potrzebujemy to 3 białek jaj, 190 gramów cukru, łyżeczki cukru pudru, 3 łyżeczek kawy crema gold oraz łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Białka należy umieścić w wysokiej miseczce razem ze szczyptą soli. Następnie należy je ubić na jednolitą, gładką masę. Kolejnym krokiem będzie stopniowe dodawanie do białek cukru. Następnie możemy zacząć dodawać kawę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Na nim natomiast formujemy kulki lub podłużne paski z masy. Następnie należy piec je około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Beziki doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska lub dodatek do deserów.
Bezę kawową możemy również traktować jak ciasto formując z niej okrąg. Wymaga ona od nas jednak regularnego kontrolowania jej stopnia wypieczenia. Kilka wypieków z pewnością doprowadzi nasz do perfekcji, która zaowocuje zachwytem gości.
Kawa jest doskonałym produktem do deserów w naszych domach. Jednak nie musimy ograniczać się tylko do jej rozpuszczalnego rodzaju. Możemy także skorzystać z mielonej, która da nam intensywny napar. Sprawdzi się wówczas, gdy zależy nam na uzyskaniu efektu espresso. Możemy dowolnie wykorzystywać różne rodzaje kawy między innymi decydując się na robustę lub arabicę. Warto zagłębić się w ich smak oraz aromat, ponieważ różni się on od siebie diametralnie.
Kawę możemy dowolnie dodawać do różnorodnych deserów. Sprawdzi się ona wszędzie tam, gdzie chcemy uzyskać doskonały smak oraz aromat. Łączy się ona z wieloma różnorodnymi smakami i jest w stanie je bardziej wydobyć. Decydując się na kawę w naszych wypiekach możemy dowolnie eksperymentować z kolorem. Daje nam ona różne odcienie brązu oraz beżu, który obecnie jest popularnym odcieniem.