Suszenie owoców tudzież grzybów to praktyka, obecna w naszym życiu już od setek lat. To właśnie dzięki niej, możliwe jest uzyskanie niezwykle zdrowych, pożywnych składników dla przygotowywanych przez nas potraw.
Jeszcze do niedawna suszenie kojarzyło nam się przede wszystkim ze żmudnym wyczekiwaniem na nabranie odpowiednich właściwości przez produkty, powieszone na sznurkach. Obecnie, sznurki pełnią głównie rolę dekoracyjną wewnątrz tradycyjnych restauracji. Na przestrzeni lat opracowano bowiem niezwykle wydajne urządzenie elektryczne, znane właśnie jako suszarka do owoców, grzybów lub mięsa. Wiele osób zastanawia się jednak, czy takie nowatorskie rozwiązanie faktycznie pozwoli nam uzyskać suszone składniki o równie wysokiej jakości, co w przypadku tradycyjnego suszenia. Z tego też powodu, w niniejszym artykule przybliżymy temat profesjonalnych suszarek żywności.
Istota suszenia
Początkujący kucharze zastanawiają się często, po co w ogóle powinniśmy suszyć owoce lub grzyby. Mówiąc krótko, suszenie jest znakomitą formą konserwowania żywności. W wyniku suszenia, z produktu usuwa się około 75 procent nagromadzonej wody. Wilgoć jest bowiem głównym powodem szybkiego psucia się żywności. Proces ten może być wykorzystany nie tylko w przypadku owoców czy też mięsa, ale również ziół. Wysuszona żywność odznacza się znacznie dłuższym okresem ważności, co pozwala chociażby na gromadzenie pożywnych zapasów na zimę – okresu, podczas którego trudno o świeże grzyby. Suszarka do owoców jest przy tym znakomitym sposobem na zaoszczędzenie naszych pieniędzy. Ceny suszonych produktów, szczególnie w dobie inflacji, potrafią być bowiem naprawdę niebotyczne. A ponieważ to my sami zajmujemy się suszeniem naszych zbiorów, uzyskujemy tu również pełną gwarancję, że suszone produkty w naszej spiżarni nie będą zawierać sztucznych substancji.
Działanie domowej suszarki
Suszarka do owoców opiera swoją pracę na specjalnych sitach, nazywanych tacami, oraz grzałce i wentylatorze, tworzących tzw. zespół grzewczo-wentylacyjny. Umieszczone przeważnie w podstawie urządzenia, grzałka i wentylator odpowiadają za optymalne rozprowadzanie rozgrzanego powietrza. To właśnie ono sprawia, że nadmiar wilgoci zostaje usunięty z suszonej żywności, odpływając formie pary. Generalna zasada pracy poszczególnych suszarek jest taka sama. Różnice możemy zauważyć najczęściej głównie w ilości dostępnych sit.
Najważniejsze kwestie, związane z doborem suszarki
Pierwszorzędnym parametrem, odgrywającym kluczową rolę w wyborze suszarki do żywności, jest pojemność interesującego nas modelu. Jeśli planujemy suszyć każdorazowo większe ilości produktów, powinniśmy postawić na pojemność, sięgającą nawet 8 litrów. Zwróćmy też uwagę na ilość oraz wymiary dostępnych sit. Na rynku dostępne są również suszarki do owoców i grzybów, wyposażone w obrotowe sita oraz elementy o wysokich brzegach, pozwalających na suszenie większych kawałków lub całych produktów. Pamiętajmy przy tym o mocy – im jest ona większa, tym krócej potrwa proces usuwania wilgoci. Warto jest również upewnić się, że interesujący nas model posiada ogranicznik temperatury oraz możliwość regulacji pracy suszarki. Dobrym pomysłem jest także wybór urządzenia z przezroczystą komorą, umożliwiającą monitorowanie procesu suszenia, bez konieczności ciągłego otwierania suszarki.