Wymogi, które powinien spełniać wynajmowany lokal restauracyjny

Nie od dziś wiadomo, że branża gastronomiczna należy do najbardziej lukratywnych w świecie współczesnego biznesu. Co więcej, jest to rozwiązanie niezwykle przystępne, przede wszystkim ze względu na ogromną swobodę, związaną z ogólną aranżacją sal konsumpcyjnych. Nie istnieją tu bowiem reguły, mówiące, że kawiarnie powinny być sterylne i klasyczne, zaś pizzerie – utrzymane we włoskim stylu. Z tego też powodu, na wynajęcie lokalirestauracji bardzo często decydują się osoby, chcące pogodzić życie zawodowe z własnymi pasjami. Szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że tego typu miejsca są nierzadko wybierane jako przytulne miejsca spotkań. Planując wynajem restauracji, musimy pamiętać jednak o najistotniejszych kwestiach, związanych z taką inwestycją.

Wynajmowana restauracja – lokal zgodny z prawem

Nierzadko zdarza się, że menu restauracji obfituje w potrawy tłuste, jak chociażby popularne frytki. Według obowiązującego w Polsce prawa, lokalrestauracja, serwujący tego typu dania, powinien być wyposażony w specjalistyczny separator tłuszczu. Urządzenie to oddziela nadmiar tłuszczy od odprowadzanych ścieków, niwelując tym samym prawdopodobieństwo powstawania zatorów w rurach oraz ich korozji. Nie zapominajmy także o prawie, dotyczącym serwowania alkoholi. Lokale, mieszczące się w pobliżu szkół tudzież kościołów, mogą urozmaicić swoje menu wyłącznie napojami bezalkoholowymi.

Oględziny lokalu też są ważne!

Pamiętajmy, że dobry lokalrestauracja to nie tylko miejsce, zgodne z obowiązującymi prawami. To także nieruchomość, pozwalająca na bezproblemową pracę. Oglądając lokal, upewnijmy się, że moc jego instalacji elektrycznej wynosi przynajmniej 40 kW. Bardzo istotna jest tu też obecność dwóch typów wentylacji – bytowej oraz kuchennej.  Co więcej, powinny one posiadać niezależne źródła świeżego powietrza. I chociaż rozeznanie się w tego typu kwestiach, szczególnie przez osobę początkującą, może okazać się dość trudne, pamiętajmy, że na rynku obecne są profesjonalne agencje nieruchomości komercyjnych. Nawiązanie współpracy z pracującymi w nich specjalistami umożliwi nam dużo prostsze znalezienie idealnego lokalu, dzięki asyście ze strony doświadczonego agenta. Nie warto więc rezygnować z planów otworzenia restauracji, obawiając się ukrytych nieścisłości – wynajem restauracji w dzisiejszych czasach wcale nie musi być trudny!

About Jagna Ariadna